Vorige maand heeft het kabinet de voorjaarsnota aangeboden aan het parlement. In deze nota staat onder andere het voornemen om de Successiewet op enkele onderdelen te wijzigen.
Aangiftetermijn erfbelasting wordt verlengd
Voor de aangifte erfbelasting geldt een termijn van 8 maanden na het overlijden. In de praktijk blijkt deze termijn erg kort; om een volledige en juiste aangifte te kunnen doen is vaak meer tijd nodig. Het voorstel is dan ook gedaan om de aangiftetermijn te verlengen. In de nota staat echter geen nieuwe termijn genoemd, maar wel is eerder gesproken over een aangiftetermijn van 20 maanden.
Biologische kinderen ook recht op de kindvrijstelling en lager belastingtarief
Als een familierechtelijke betrekking ontbreekt heeft een biologisch kind geen recht op de kindvrijstelling in de Successiewet en het bijbehorende belastingtarief. Dit is in strijd met het EVRM, maar de Hoge Raad heeft zo geoordeeld. Volgens de Hoge Raad dient de wetgever een einde te maken aan dit verboden onderscheid met juridische kinderen.
Voorgesteld wordt om biologische kinderen voor de schenk- en erfbelasting gelijk te stellen met juridische kinderen zodat ook biologische kinderen recht hebben op de kindvrijstelling en het lagere belastingtarief.
Schenk- of erfbelasting indien door huwelijksgemeenschap meer dan 50% wordt verkregen
Het is mogelijk om de gerechtigdheid tot de huwelijksgoederengemeenschap te wijzigen door middel van huwelijkse voorwaarden. Hierdoor kan erfbelasting worden bespaard, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot misbruik van recht.
De Belastingdienst heeft de toenemende aandacht voor deze estate planning opgemerkt. Deze constructies worden als onwenselijk beschouwd en dit geeft aanleiding tot een wetswijziging.
In het komende Belastingplan 2026 zal het volgende worden voorgesteld. Als er sprake is van een gemeenschap van goederen waartoe beide echtgenoten voor ongelijke breukdelen zijn gerechtigd, dan wordt er schenk- of erfbelasting geheven voor zover een echtgenoot meer dan 50% verkrijgt bij ontbinding van de gemeenschap of door een verrekenbeding.
Heeft dit betrekking op jouw eigen situatie en/of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!