Heeft u trouwplannen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Of gaat u samenwonen? U loopt vast met uw hoofd in de wolken. Toch is het belangrijk ook even stil te staan bij de juridische gevolgen. Laat u tijdig adviseren over huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden of een samenlevingsovereenkomst.
Sinds 1 januari 2018 vallen niet alle bezittingen en schulden in de wettelijke gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap. Hetzelfde geldt voor bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van u alleen waren. Door het opstellen van huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden kunt u afwijken van de wettelijke regeling. Ook tijdens uw huwelijk/geregistreerd partnerschap heeft u nog de mogelijkheid voorwaarden op te stellen of te wijzigen.
Indien u ongehuwd gaat samenwonen raden wij u aan een samenlevingsovereenkomst op te laten stellen. Hierin regelt u bijvoorbeeld dat uw woning na uw overlijden aan uw partner wordt toegewezen (en niet aan uw familie). En dat uw partner recht heeft op uw nabestaandenpensioen. Met een testament kunt u uw partner volledig tot (enig) erfgenaam benoemen.
Uiteraard adviseren wij u graag over de voor- en nadelen van de verschillende samenlevingsvormen, rekening houdend met uw persoonlijke situatie.
Heeft u kinderen? Of bent u in verwachting? Dan is het raadzaam na te denken over een testament. Wettelijk erven de partner en kinderen samen indien u gehuwd of geregistreerd partner bent. In een andere situatie, zoals bij ongehuwd samenwonen, erven alleen de kinderen.
In een testament kunt u de wettelijke vererving op bepaalde punten aanpassen. Zo is het mogelijk bij overlijden van één van de partners de achterblijvende partner te ontlasten. Bijvoorbeeld door te bepalen dat de kinderen pas erven nadat beide ouders zijn overleden. Daarnaast kunt u een voogdijbepaling opnemen in uw testament. Zo kiest u zelf wie de zorg en opvoeding van uw kinderen op zich neemt, indien beide ouders komen te overlijden.
Beschikt u over voldoende vermogen? Wellicht wenst u uw kinderen een financieel steuntje in de rug te geven.
Hierover leest u meer onder schenken aan familie.
Het leven gaat helaas niet altijd over rozen. Aan sommige relaties komt een eind door een (echt)scheiding. Juist door de vaak grote emotionele impact is het van belang de zakelijke aspecten niet uit het oog te verliezen.
Als notaris staan wij u bij met onpartijdig advies over de fiscale en juridische consequenties van de scheiding. Wij kunnen u adviseren u op het gebied van kinderregelingen, alimentatie, pensioenen en verdeling van het vermogen. Is de verstandshouding met uw partner (ernstig) ontwricht, dan ontstaat er vaak behoefte aan echtscheidingsbemiddeling. Dit wordt ook wel mediation genoemd. Ook hierbij helpen wij u graag.