Als u een naaste verliest wordt u geconfronteerd met veel regelwerk in een emotionele periode. Onze adviseurs helpen u bij de afwikkeling van de nalatenschap.
Hoewel we bij het woord erfenis vooral denken aan ‘wat we krijgen’, kan dat soms heel anders uitpakken. Een erfenis kan namelijk ook (deels) bestaan uit schulden of onbetaalde rekeningen. Of een woning die "onder water staat". Wanneer u niet precies weet wat er te erven is, kan het zijn dat u eigenaar wordt van schulden. Een erfenis is dus niet zonder risico. Daarom hoeft u een erfenis niet verplicht te accepteren.
Wie erfgenaam is, is geregeld in de wet of het testament van de overledene. Is er geen testament? Dan erven alleen familieleden. Bij huwelijk en/of geregistreerd partnerschap de partner en de kinderen. De partner krijgt dan eerst de gehele erfenis. De kinderen krijgen een vordering op de partner gelijk aan hun erfdeel. Zij krijgen hun erfdeel pas echt in handen als de partner komt te overlijden. Om te achterhalen of er een testament is en bij welke notaris, kan opvraag worden gedaan bij het Centraal Testamentenregister.
Vaak wordt in een testament een executeur benoemd, die met de afwikkeling van de nalatenschap is belast. Deze executeur kan iedereen zijn. Vaak is het een familielid of vriend, maar ook een notaris kan tot executeur zijn aangewezen.
Na het overlijden van uw naaste heeft u vaak een verklaring van erfrecht nodig. In deze verklaring staat wie bevoegd is de nalatenschap af te wikkelen. Zonder die verklaring kan de bankrekening van de overledene geblokkeerd blijven.
Afhankelijk van de omvang van de erfenis is er een aangifte erfbelasting noodzakelijk.
Krijgt u een erfenis en vraagt u zich af waar u goed aan doet? Onze adviseurs voorzien u graag van een deskundig advies. Ook bij de verdere afwikkeling van de nalatenschap, het opstellen van de verklaring van erfecht en de aangifte erfbelasting staan wij graag voor u klaar.