Geeft u een naaste graag een financieel steuntje in de rug? Dat regelt u via een schenking. Er zijn verschillende manieren om schenkingen te doen, waaronder de contante schenking en de 'schenking op papier', waarbij u alvast schenkt voor de toekomst.
Een schenking kan eenmalig of periodiek zijn.
Door het doen van een schenking kunt u uzelf of de ontvanger belasting besparen. Is het bedrag hoger dan de schenkingsvrijstelling? Dan zal de ontvanger schenkbelasting moeten betalen. Schenkt u aan uw kinderen en zijn zij tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan geldt eenmalig een hogere vrijstelling.
Of u van de schenking aangifte moet doen, is afhankelijk van het geschonken bedrag. Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek over de juridische en fiscale aspecten, rekening houdend met uw wensen en privésituatie.
Als u van plan bent te schenken aan een goed doel, dan is het verstandig dit te regelen in een notariële akte. Een notariële akte raakt nooit kwijt en voorkomt onduidelijkheden achteraf.
De schenking kan eenmalig of periodiek zijn.
Vaak kunt u de gift aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dit is echter afhankelijk van diverse factoren, zoals uw inkomen, de begunstigde instelling en de frequentie en hoogte van de schenking.
Kiest u voor een periodieke schenking? Dan raden wij u aan in de schenkingsakte aanvullende voorwaarden op te nemen. Zo kunt u bepalen dat de periodieke schenking eindigt als uw inkomen daalt of wanneer u arbeidsongeschikt raakt. Wilt u meer weten over de juridische en fiscale aspecten van uw schenking? Dan adviseren wij u graag verder in een persoonlijk gesprek.