In het belastingplan 2025 is het voorstel opgenomen om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting in box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) te verlagen. Moet je nu als ondernemer wachten met het uitkeren van dividend?
Box 2
Welk vermogen wordt er nu belast in box 2? In box 2 wordt belasting geheven over inkomen dat wordt genoten uit een aanmerkelijk belang. Van een aanmerkelijk belang is bijvoorbeeld sprake als je een belang houdt van 5% of meer aandelen in een B.V. of een N.V. Uiteraard kan hiervan ook sprake zijn bij andere rechtsvormen en zijn er uitzonderingen op de 5% grens. In dit artikel ga ik daar verder niet op in.
Inkomen wat je de vervolgens kunt genieten uit dit aanmerkelijk belang is een uitkering van dividend (winst) of bijvoorbeeld een verkoopopbrengst bij de verkoop van aandelen.
Op dit moment kent Box 2 twee verschillende tarieven. In 2024 wordt een inkomen uit aanmerkelijk belang tot € 67.000 belast tegen een tarief van 24,5%. Het meerdere boven dit bedrag wordt in 2024 belast tegen een tarief van 33%. Indien jij en jouw partner fiscaal partner zijn, mag je overigens voor ieder van jullie de eerste schijf gebruiken. Het is daarvoor niet nodig dat de fiscaal partner ook houder is van de betreffende aandelen.
Voorstel
In het belastingplan 2025 is nu voorgesteld om het hoge box 2-tarief (in 2025 vanaf 67.804 euro) te verlagen naar 31%. Het belastingplan moet echter nog wel door de Tweede- en Eerste Kamer.
Op 14 november zal het in stemming worden gebracht in de Tweede Kamer en op 17 december naar verwachting in de Eerste Kamer. Even afwachten dus nog of deze verlaging in 2025 daadwerkelijk doorgaat. Overigens blijft het tarief van de eerste schijf hetzelfde.
Wat kun je doen?
Gezien de mogelijke verlaging van het tarief in de tweede schijf, zou het dus zinvol kunnen zijn om een uitkering van dividend uit te stellen tot volgend jaar. Dit geldt niet alleen voor winsten behaald in dit jaar, maar ook voor niet eerder uitgekeerde (opgebouwde) winsten van eerdere jaren. Het dividend wordt namelijk belast op het moment van de feitelijke uitkering.
Aangezien het tarief van de eerste schijf hetzelfde zal blijven, is bij voldoende mogelijkheden, en uiteraard de wens om dividend uit te keren, het zinvol om dit jaar ook de ruimte van de eerste schijf te gebruiken zodat je dit bedrag in ieder geval 2 keer tegen het lagere tarief kunt afrekenen.
Mocht je het geld al nodig hebben, maar nog niet als dividend willen uitkeren, dan zou je het bijvoorbeeld kunnen lenen van de B.V. om in 2025 te verrekenen met de dividenduitkering.
Aan het lenen van geld uit de B.V. zijn uiteraard ook regels verbonden. Overleg van tevoren dus wel met een adviseur of deze route echt zinvol is. Als je bijvoorbeeld al te veel hebt geleend van de eigen B.V., dan zou het geleende geld ook belast kunnen zijn.
Gift
Mocht je nog belasting willen besparen en daarmee een goed doel willen ondersteunen, dan kan dat dit jaar nog. Als je namelijk een niet-zakelijke gift doet vanuit de B.V. aan een ANBI (algemeen nut beogende instelling) dan wordt dit tot 1 januari 2025 niet als een uitkering van dividend aan privé gezien, en dus niet belast. Normaliter zou je eerst aan privé moeten uitkeren, wat belast is, om vervolgens een gift te kunnen doen. Deze giften komen onder voorwaarden in aanmerking voor de giftenaftrek voor de vennootschapsbelasting. De aftrek bedraagt ten hoogste 50% van de winst, met een maximum van € 100.000. Bij aanname van het voorstel in het belastingplan 2025 komt dit te echter te vervallen en wordt een dergelijk gift wel als een uitkering van dividend gezien.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem gerust contact op met onze sectie ondernemingsrecht.