In het erfrecht komt de term "plaatsvervulling" voor wanneer iemand erft namens een ander. Dit gebeurt wanneer een erfgenaam die recht heeft op een deel van de erfenis, al eerder is overleden. In plaats van het erfdeel van de overleden erfgenaam te laten vervallen, komt een ander in diens plaats.
Stel je voor: een ouder overlijdt en heeft drie kinderen. Een van de kinderen is eerder overleden, maar had zelf kinderen. Volgens de regels van plaatsvervulling krijgen de kinderen van het overleden kind nu de erfenis die hun ouder zou hebben gekregen, ieder voor een gelijk deel. Dit betekent dat de kleinkinderen de plaats innemen van hun overleden ouder.
Plaatsvervulling geldt niet altijd, maar is vaak wel het geval als het gaat om erfgenamen in de rechte lijn, zoals kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat de erfenis bij de familie blijft. De koude kant doet dus niet automatisch mee in de plaatsvervulling.
Deze term komt uit het erfrecht en wordt vaak overgeschreven in testamenten. Grote kans dat dit ook in jouw testament staat, of juist niet omdat je dat niet wilt. De notaris bespreekt dit onderwerp van plaatsvervulling altijd bij het opmaken van een testament, zodat jouw precieze wensen hierover goed op papier komen te staan.