Hoe zit het eigenlijk als ik kom te overlijden? Wie zijn mijn erfgenamen?
Als je geen testament hebt gemaakt, dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn en voor welk deel.
Dat ligt vast en moet zo worden uitgevoerd bij overlijden.
In een testament kun je zelf bepalen wie je erfgenamen zijn. Je bent daarbij vrij om te bepalen wie je wilt kiezen. Als je kinderen hebt, kunnen zij na jouw overlijden wel altijd aanspraak maken op hun legitieme portie. Die legitieme portie is de helft van wat ze anders geërfd zouden hebben op grond van de wet.
Van belang is uiteraard dat je erfenis bij de juiste personen terecht komt.
Daarnaast is het ook prettig als het testament belastingtechnisch gunstig uitpakt. Na overlijden krijg je (eenmalig) te maken met erfbelasting. Er zijn vrijstellingen en daarboven betaal je 10 tot 40% belasting, afhankelijk van je band met de overledene.
Een langstlevende partner heeft een veel hogere vrijstelling dan kinderen, namelijk € 723.526,- respectievelijk € 22.918,-. Wettelijk is geregeld dat bij overlijden van iemand die een partner en kinderen heeft, ieder eenzelfde deel erft. Daarbij worden alle bezittingen en schulden wel aan de langstlevende toegedeeld, die een schuld krijgt aan ieder van de kinderen ter grootte van hun deel. Voor de erfbelasting dient dan al wel te worden afgerekend, ook over de vordering van de kinderen.
De langstlevende moet die erfbelasting voorschieten voor de kinderen. Dit staat vast.
Je kunt je testament ook flexibel maken. Op die manier staat de hoogte van de vorderingen van de kinderen nog niet vast. De langstlevende partner kan dan op het moment van overlijden nog bepalen hoe hoog de vorderingen van de kinderen worden, en dus ook of en hoeveel erfbelasting er al direct betaald moet worden.
Afhankelijk van de situatie van de langstlevende partner, kan er op dat moment een weloverwogen keuze worden gemaakt. Zit het vermogen vast, bijvoorbeeld in een woning of beleggingen, dan kan de keuze zijn om nog zo min mogelijk erfbelasting te betalen. Heb je voldoende liquiditeit, dan is dat wellicht anders. Ook van belang bij de keuze is de leeftijd en gezondheid van de langstlevende, of de langstlevende op het vermogen zal moeten interen, of dat het vermogen waarschijnlijk alleen maar zal groeien.
Daarnaast kun je ook opnemen dat er een rente gaat lopen over de vorderingen van de kinderen, welke keuze pas op het moment van overlijden hoeft te worden genomen.
Het blijft uiteraard lastig om van tevoren te bepalen hoe alles gaat lopen.
Door de langstlevende de mogelijkheid te geven pas op het moment van eerste overlijden nog keuzes te maken, kan ervoor worden gezorgd dat een erfenis belastingtechnisch gezien altijd goed kan worden afgewikkeld.
Kom gerust eens langs om je situatie met ons te bespreken. Wij kunnen berekenen of een flexibeler testament naar verwachting ook een belastingbesparing zal betekenen.