Overname van een familiebedrijf is geen simpele klus; het vergt een zorgvuldige voorbereiding. Wij begrijpen dat als geen ander. In de wereld van notariële dienstverlening spelen wij een cruciale rol om ervoor te zorgen dat dit complexe proces soepel verloopt.
Familiebedrijven zijn het kloppende hart van de Nederlandse bedrijfswereld, goed voor 61% van het totaal. Dat zijn zo'n 285.000 bedrijven. Een grondige voorbereiding op de overdracht is hierbij essentieel.
Opleiding en ontwikkeling van de volgende generatie spelen een sleutelrol. Het is niet alleen een kwestie van het kiezen van geschikte familieleden, maar ook van zorgen voor de juiste opleiding en ontwikkeling, lang voordat de overname gepland is.
Gelijke behandeling van familieleden en het maken van duidelijke afspraken zijn van groot belang om conflicten te voorkomen. Financiering, kwalificaties van de opvolger, externe kandidaten en fiscale implicaties zijn allemaal aandachtspunten die we zorgvuldig behandelen. Continuïteit is de sleutel in familiebedrijven, met een focus op de lange termijn om het bedrijf veilig te stellen voor toekomstige generaties.
Familiebedrijven onderscheiden zich door de unieke interactie tussen familieverhoudingen en officiële eigendoms- en zeggenschapsverhoudingen. Dit biedt voordelen, maar kan ook conflicten veroorzaken. Ons doel als notaris is om te zorgen dat de overdracht goed gepland is, zodat conflicten worden voorkomen.
Oké, laten we het hebben over de wat minder glamourous kant van het overnemen van een familiebedrijf - ja, belastingen. Hoewel de fiscus niet echt een onderscheid maakt tussen de overname door een familielid of een totale vreemdeling, zijn er toch een paar fiscale hobbels die je moet nemen als je het binnen de familie houdt. En laten we eerlijk zijn, belastingen zijn nooit echt het leukste deel van het feest, maar wel belangrijk om te weten.
Een ding waar je op moet letten is de keuze tussen een 'ruisende' of 'geruisloze' overdracht. Met de 'doorschuifregeling' kun je jouw bedrijf geruisloos overdragen aan de volgende generatie. Klinkt goed, toch? Je hoeft dan niet meteen je hele banksaldo aan de belastingdienst te doneren. De nieuwe eigenaar neemt de fiscale hete aardappel over. Maar let op, vanaf 2025 zijn er een paar regeltjes veranderd. De nieuwe eigenaar hoeft niet meer minstens 3 jaar op de loonlijst van het bedrijf te staan.
Nu, als je de boel (gedeeltelijk) aan je partner of kids wilt doorschuiven, geldt er tot nu toe zo'n 36-maanden regel. Degene die het overneemt, moet voor die tijd minstens 36 maanden hebben gezwoegd in het bedrijf. Niet echt handig als je familielid nog zit te twijfelen tussen een carrière als surfinstructeur of CEO.
En laten we niet vergeten de 'bedrijfsopvolgingsregeling' (BOR) te noemen, als je het bedrijf via een schenking binnenkrijgt. Vanaf 2025 kun je alleen belastingvoordeel krijgen als je 21 jaar of ouder bent. Dus, als je van plan was om een bedrijf te schenken aan je tienerneefje, wacht dan nog even tot hij die magische 21 heeft bereikt.
Wij staan klaar om je te adviseren over de juridische aspecten van de overdracht en je te helpen bij het opstellen van een familiestatuut. Dit document legt de regels en afspraken vast over hoe de familie met het bedrijf wil omgaan, waardoor discussies worden voorkomen en de communicatie tussen familie en bedrijf soepel verloopt. Bij Huijbregts Notarissen zijn we er om jou te begeleiden bij elke stap van het overnameproces. Laten we samen werken aan een succesvolle overdracht van jouw familiebedrijf.