Dichtbij zorgen: wat komt er kijken bij het plaatsen van een mantelzorgwoning?
Zorgen voor een ouder, familielid of naaste kan veel voldoening geven, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Een mantelzorgwoning kan dan een mooie oplossing zijn: je woont dichtbij elkaar, maar behoudt toch je eigen ruimte. Maar hoe werkt dat juridisch en praktisch? En waar moet je op letten als je zo’n woning op je erf wilt plaatsen?
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte op hetzelfde perceel als jouw eigen woning. Denk aan een prefab-unit in de tuin, of een verbouwde garage of schuur. De woning is bedoeld voor iemand die zorg nodig heeft, of juist voor degene die de zorg verleent.
Heb je een vergunning nodig?
In veel gevallen mag je een mantelzorgwoning plaatsen zonder omgevingsvergunning. Dat komt doordat de regels de afgelopen jaren zijn versoepeld. Er zijn wel een paar voorwaarden:
Let op: elke gemeente kan aanvullende regels hebben. Het is dus slim om altijd even contact op te nemen met jouw gemeente voordat je begint.
Wat als de zorg stopt?
Als de mantelzorg niet meer nodig is, moet de woning worden verwijderd of aangepast zodat deze niet meer als zelfstandige woning gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de keuken of badkamer. Dit is wettelijk verplicht.
Juridische aandachtspunten
Het plaatsen van een mantelzorgwoning roept vaak ook andere vragen op:
Dit zijn allemaal zaken waarbij wij als notarissen kunnen helpen. Zo voorkom je misverstanden en zorg je dat alles goed geregeld is.
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Bij Huibregts Notarissen & Adviseurs denken we graag met je mee. We kunnen je helpen met:
Wil je weten wat er in jouw situatie mogelijk is? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar met helder advies en persoonlijke begeleiding.